این منطقه در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. دامنه ارتفاعی آن از ۲۵۶متر در حاشیه رودخانه ارس تا ۲۸۹۶ متری متغیر است. این ذخیره گاه ۷۲۴۶۰ هکتار مساحت دارد و یکی از مهم ترین بناهای تاریخی ایران به نام «قلعه بابک خرمدین» در آن واقع شده است. این منطقه محل زندگی ۲۳ هزار و ۵۰۰ نفر از عشایر آذربایجان شرقی است. ذخیره گاه زیستکره ارسباران زیستگاه ۲۱۵ گونه پرنده است که از مهم ترین آنها می توان به سیاه خروس، کبک، قرقاول و دراج اشاره کرد. همچنین ۲۹ گونه خزنده و ۴۸ گونه پستاندار نظیر گراز، خرس قهوه ای، پازن، گرگ و سیاه گوش و ۱۷ گونه ماهی در این منطقه زیست می کنند. گوزن قرمز خزری (Caspian red deer) که ما در ایران آن را با نام مرال یا گاوکوهی می شناسیم در این منطقه منقرض شده است. این منطقه بخشی از «لکه داغ تنوع زیستی قفقاز» محسوب می شود.
● ذخیره گاه زیستکره ارژن و پریشان
این منطقه در شهرستان کازرون و استان فارس قرار دارد. این ذخیره گاه با دو تیپ زیستگاهی خشکی و آبی از نظر تنوع زیستی یکی از متنوع ترین مناطق کشور محسوب می شود. این ذخیره گاه به عنوان منطقه حفاظت شده از سوی سازمان محیط زیست مدیریت می شود و یکی از ۱۰۵ منطقه مهم پرندگان در کشور محسوب می شود. در گذشته محل جوجه آوری اردک سر سفید و پلیکان خاکستری بود، ولی دریاچه پریشان که در این منطقه واقع شده در حال حاضر کاملا خشک شده است. این منطقه زیستگاه پستانداران بزرگی چون خرس قهوه ای و گرگ است. ذخیره گاه زیستکره ارژن و پریشان بخشی از «لکه داغ تنوع زیستی ایرانو ـ آناتولی» محسوب می شود.
●
این منطقه در شمال شهر بندرعباس و در استان هرمزگان قرار دارد. دامنه ارتفاعی این منطقه از ۵۰۰ تا ۲۳۴۷ متر تغییر می کند. این منطقه زیستگاه کوچک ترین قوچ و میش جهان یعنی «قوچ لارستان» است. علاوه براین، گنو زیستگاه کل، بز، پلنگ، گرگ، شغال و کفتار است. عقاب دوبرادر، دلیجه، کبک و تیهو از پرندگان این منطقه هستند. درختزارهای ارس، آکاسیا و بادام از ویژگی های این منطقه است. گیاه مورخوش که بوم زاد ایران است در منطقه دیده می شود. کوه گنو جنوبی ترین حد پراکنش ارس در ایران است. ذخیره گاه زیستکره گنو بخشی از «لکه داغ تنوع زیستی ایرانو ـ آناتولی» محسوب می شود.