خرید هوشمندانه و کاهش زباله
صفریکی از راههای موثر در تبدیل شدن به یک شهروند دوستدار محیط زیست، کم کردن قابل توجه میزان تولید زباله و مواد بازیافتی است. مصرف درست و حساب شده و خرید هوشمندانه گامهایی هستند موثر در رسیدن به این هدف برای این منظور می توانید در هنگام خرید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- عمده خرید کنیم.
- ظروفی که قابل پرشدن و استفاده مجدد هستند، به کار ببرید. مثل زمانی که برای خرید آبلیمو، آبغوره یا عرقیجات می رویم سعی کنیم ظرفهای مخصوص نگهداری را با خودمان ببریم تا مجبور به استفاده از کیسه های نایلونی یا خرید مجدد بطری نشویم.
- از بستهبندیهای کاغذی به جای پلاستیکی استفاده کنیم.
- دقت کنیم اجناسی را بخریم که ضمن رعایت اصول بهداشتی، بسته بندی کمتری دارند.
- در مواردی که میتوانیم با خریدهای کلی از تولید زبالهی بیشتر خودداری کنیم مثلا به جای دو جعبه دستمال کاغذی کوچک یک جعبه بزرگ بخریم. یا یک مایع ظرفشویی یا دستشویی چهارلیتری بخریم و با ریختن آن در ظرفهای مخصوص از دور ریختن مداوم ظرف خالی مایعهای ظرفشویی و دستشویی کوچک خودداری کنیم.
- ساک خرید برای خودمان تهیه کنیم. ساک های پارچهای بهترین گزینه هستند.
- به جای چیزهای نو، چیزهای دسته دوم هم بخریم. خیلی اوقات نیازمان با خرید یک وسیله دست دوم مناسب هم رفع می شود و چه به لحاظ اقتصادی و چه از نظر محیط زیستی به نفعمان است از خرید وسیله نو صرف نظر کنیم. سالهاست در سراسر دنیا بازارهای محلی و خانگی برای دست به دست کردن وسایل مرسوم است. در ایران هم سایتهایی به این منظور راه اندازی شده است و تازه می توانیم خود ما شروع کننده این حرکت در خانواده یا بین دوستان و آشنایانمان باشیم.
- مجلهها را با دوستانمان مبادله کنیم.
- از پاکتی استفاده کنیم که برچسب قابل بازیافت دارد.
- اجناس دسته دوم خود را به موسسات نیکوکاری بدهیم. موسسه مهر گیتی به خوبی پذیرای این کار خیر شماست.
- به جای این که با اتومبیل به سوپرمارکت برویم از فروشگاههای محل خرید کنیم. یا با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به فروشگاه برویم.
- در هنگام خرید به تاریخ مصرف مواد خوراکی و بهداشتی و آرایشی توجه کنیم و از خرید موارد غیر ضروری تا حد ممکن خودداری کنیم تا زباله کمتری تولید کنیم.
- حتما برای شما هم پیش آمده که با هر بار تمیز کردن کمدها و قفسه ها و یخچال در آشپزخانه به حجم قابل توجهی مواد بر می خورید که غیر ضروری خریداری شده و حالا با پایان یافتن زمان مصرفش مجبور به دور ریختنش شدهاید. سعی کنیم مرتب موجودی مواد غذایی را چک کنیم و بر اساس نیازمان خرید کنیم.
امیدوارم با رعایت این اصول و ضوابط و در میان گذاشتن آنها با دیگران، بتوانیم ضمن صرفه جویی اقتصادی به یک سبز تبدیل شویم.
بهاره قادری
Share