لیست سرخ اتحادیه IUCN با بررسی وضعیت جدید گونه های حیات وحش به روز رسانی شده است.
صفرخبرگزاری مستقل محیط زیست ایران: طبق جدیدترین فهرست قرمز گونههای در معرض خطر اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، موفقیتهای به دست آمده در مسیر حفاظت از محیط زیست، تحتالشعاع کاهش تعداد بیشتری از گونهها قرار گرفته است.
در جدیدترین گزارش این اتحادیه آمده است که اقدامات موفقیتآمیز جهت حفاظت از طبیعت، جمعیت «وشقایبری» و «فوک خزپوش گوادالوپه» را افزایش داده اما در عین حال گونههایی چون شیرها، گربه طلایی آفریقایی و شیردریایی نیوزیلندی با خطر فزآینده انقراض روبهرو هستند.
همچنین 99 درصد گونه گیاهی Asian Slipper orchid استوایی که یکی از عالیترین گیاهان تزئینی است در معرض خطر انقراض قرار دارد. آخرین گزارش اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت حاکی از آن است که جمعآوری بیش از حد و تخریب زیستگاه فشار مضاعفی را بر بسیاری از گیاهان دارویی وارد کرده است.
اکنون فهرست قرمز این اتحادیه شامل 77 هزار و 340 گونه بررسی شده است که 22 هزار و 784 مورد از آنها در معرض انقراض قرار دارند. از دست رفتن زیستگاهها تهدید اصلی 85 درصد از تمامی گونههایی است که در فهرست IUCN جای گرفتهاند. همچنین تجارت غیرقانونی و وجود گونههای مهاجم از عوامل اصلی کاهش جمعیت گونههای جانوری و گیاهی است.
گزارش به روز شده فهرست قرمز IUCN تایید میکند که اقدامات موثر جهت حفظ طبیعت میتواند نتایج قابل توجهی را آشکار سازد به گونهای که وشق ایبری از خطر انقراض محفوظ مانده است.
به گزارش ایسنا «اینگر آندرسن»، مدیرکل اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت گفت: این گزارش زنگ هشداری به حساب میآید و یادآور میسازد که طبیعت به طور فزایندهای آسیبپذیر است. همچنین در صورتی که خواهان حفاظت از تنوع زیستی باشیم ضرورت دارد جامعه بینالمللی اقدامات موثرتری انجام دهد.
در گزارش IUCN آمده است که به دنبال شش دهه کاهش در جمعیت وشق ایبری، جمعیت این گونه از 52 درصد در سال 2002 به 156 قلاده در سال 2012 افزایش یافته است.
انجام اقدامات موثر جهت حفظ جمعیت خرگوشها همراه با کنترل شکار غیرقانونی به این گونه جانوری اجازه داده که از گروه گونههایی که خطر انقراض آنها را به طور جدی تهدید میکند به گروه گونههای در معرض خطر منتقل شوند.
همچنین طبق اعلام اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در اواخر دهه 1800 و اوایل دهه 1900 تصور بر این بود که فوک خزپوش گوادالوپه به دلیل شکار بیش از حد در معرض خطر انقراض قرار دارند در حالی که مشاهده میشود تعداد آنها افزایش یافته است.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی IUCN، همچنین کارشناسان این اتحادیه با اشاره به آسیبپذیر بودن شیرها در سطح جهان اظهار داشتند: جمعیت این گونه در شرق آفریقا که زیستگاهی اصلی برای آنها به حساب میآید رو به کاهش است و تجارت استخوانها و دیگر اعضای بدن این گربهسانان باارزش به منظور تولید داروهای سنتی در آفریقا و آسیا تهدیدی جدید و نوظهور برای آنها به حساب میآید.
برگرفته از ایرن